Президентът на Кипър Никос Анастасиадис направи паралел между турския и руския

...
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис направи паралел между турския и руския
Коментари Харесай

Кипър намира прилика между турския и руския ревизионизъм

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис направи паралел сред турския и съветския " ревизионизъм ". Това съобщи той в изявление за FRANCE 24 от столицата Никозия.

Анастасиадис сподели, че във войната в Украйна се употребяват " тъкмо същите причини, които Турция употребява за навлизане в Кипър " през 1974 г. Той направи паралел с " сходни дейности на избрани страни ", които " се стремят посредством ревизионизъм да анулират или географски, или исторически данни ".

Кипърският президент пледира за " двузонална, двуобщностна федерация " в Кипър - опция, отхвърлена от Анкара, която твърди, че Кипър " остава под гаранционния режим на Турция ".

Запитан дали Турция желае дял от въглеводородите, открити на кипърското морско дъно, Анастасиадис сподели, че е подготвен да показа ресурсите, като апелира пред Международния съд в Хага или посредством арбитраж, въз основа на Международното морско право, с цел да откри разграничителната линия сред изключителната икономическа зона (ИИЗ) на двете страни. Кипърският президент сподели, че се надява, че Турция " няма да се опита да направи нещо, което ще провокира пожар и рискува мира в района ".

Накрая, защото Кипър е обвинен, че издава златни визи на олигарси в листата с 1300 руснаци, глобен от Брюксел, Анастасиадис твърди, че единствено осем от тях имат кипърско поданство и добави, че са дадени указания това да бъде анулирано, в " съблюдаване на общото линия на Европейски Съюз ".

Припомняме, че Кипър е разграничен при турско настъпление през 1974 година, провокирано от къс въодушевен от гърци прелом. Югът се ръководи от интернационално прието държавно управление, което съставлява целия остров в Европейския съюз, докато северът е отцепена кипърска турска страна, приета единствено от Анкара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР